Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek | Redactioneel Anja Brunsveld-Reinders

Een nieuwe start
Anja Brunsveld-Reinders

Met veel plezier stel ik me aan jullie voor als de nieuwe hoofdredacteur van het onderzoekskatern van TvZ. Sinds 1999 ben ik werkzaam in het LUMC: tot 2017 op de afdeling intensive care, als ic-verpleegkundige, en in andere functies. Na mijn promotie werd ik kwaliteitsadviseur en vanaf 2020 ben ik programmamanager academische verpleegkunde.

De wisseling van hoofdredacteur betekent dat we afscheid nemen van Anne Eskes en Catharina van Oostveen, die uitstekend werk hebben verricht in de afgelopen vier jaar; veel dank daarvoor.

Per 2022 heeft het onderzoekskatern van TvZ niet alleen een nieuwe hoofdredacteur, maar ook drie nieuwe redactieleden. Dit zijn Monique van Dijk, hoogleraar verplegingswetenschap in het Erasmus MC, Marleen Lovink, onderzoeker bij het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg, Radboudumc, en Mireille Vos, docent en onderzoeker bij de hbo-v van Hogeschool Inholland.

Wij gaan met veel plezier aan de slag om Nederlands verpleegkundig onderzoek te presenteren aan collega-verpleegkundigen. Het is ons doel dat een grote diversiteit aan onderwerpen aan bod komt. Van shared decision making met de patiënt tot aspecten van het verpleegkundig beroep (bijvoorbeeld leiderschap) of nurse sensitive outcomes (decubitus, pijn, delirium of ondervoeding). Daarnaast willen we graag het onderzoek in diverse sectoren, zoals het ziekenhuis, de wijkzorg en de ggz, een podium geven.

Het verpleegkundig onderzoek zit in de lift: we zien een toename in wetenschappelijke publicaties en proefschriften over ons mooie vak. Grote vraagstukken die spelen in het verpleegkundig domein vragen om de kennis toegankelijk te maken. Niet alleen in internationale literatuur, die niet elke verpleegkundige zal lezen, maar ook in het Nederlands. Kortom, het onderzoekskatern van TvZ vormt een afspiegeling van recente onderzoeken die zijn uitgevoerd voor én door verpleegkundigen.

1 REACTIE