Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leven lang ontwikkelen

adriaansen
Juliet ten Brink is de prijswinnaar over 2022 van de TvZ Kennistoets. Treed jij in haar voetsporen?  

Leven Lang Ontwikkelen (LLO) wordt ook voor verpleegkundigen steeds belangrijker. Ze werken gedurende hun loopbaan vaak in verschillende functies, switchen van loondienst naar zzp en soms weer terug en komen voortdurende nieuwe inzichten tegen in de behandeling en verpleging van hun patiënten.

De initiële opleiding geeft een stevige basis om als beginnend verpleegkundige aan de slag te gaan. Maar ervaring wordt meer waard wanneer deze uitgewisseld wordt met collega’s en aangevuld met nieuwe kennis. Leren op de werkplek is een belangrijke bron van kennisvermeerdering, hoewel zeker niet de enige. Nadeel van die werkplek is dat deze vaak chaotisch en onvoorspelbaar is (en dat is ook de charme), maar dat tijd voor reflectie en afstand ontbreekt.

Accreditatiepunten

Het lezen van een tijdschriftartikel dat gaat over een voor jou als verpleegkundige interessant en soms uitdagend thema stemt tot nadenken. Het biedt misschien ook aanknopingspunten voor een bespreking in het team. Omdat ook TvZ wil bijdragen aan LLO, kun jij als abonnee sinds begin 2022 het lezen van twee artikelen aanvullen met het maken van twee kennistoetsen. Via een toets heb je de mogelijkheid twee accreditatiepunten voor het kwaliteitsregister van V&VN (kwaliteitsregister V&V) te behalen. De punten vormen een bewijs dat je meedoet aan een traject van LLO.

Aan het eind van een jaar gaan we na welke inzender het best heeft gescoord. Die krijgt van ons een aanmoedigingsprijs, want we waarderen het dat lezers de moeite nemen een aantal toetsen te maken en dat ze daar ook goede resultaten mee hebben behaald. TvZ heeft de prijs ingesteld, omdat we het belangrijk vinden dat je gebruikmaakt van de gelegenheid bij twee artikelen te achterhalen of je de (nieuwe) beschreven kennis goed begrepen hebt.

‘Ga het experiment aan en maak een TvZ Kennistoets’

Natuurlijk zijn goede antwoorden daarbij belangrijk en vooral plezierig voor het eindresultaat van de toets. Maar foute antwoorden hebben een eigen waarde, omdat je je dankzij de toelichting bij de antwoorden realiseert welke onjuiste gedachtegang je hebt gevolgd en waarom alternatieven beter zouden zijn geweest.

Prijzen

De prijswinnaar over 2022 is Juliet ten Brink uit Bovensmilde. Zij heeft als enige alle 12 toetsen gedaan, waarvan tien met 100-procentscore en twee met een 70-procentscore. Haar prestatie is goed voor een Bongo cadeaubon gastronomisch dineren (€ 80,91) en een boek naar keuze ter waarde van € 50,- uit de shop van Bohn Stafleu van Loghum.

Wij feliciteren Juliet met haar resultaat en willen niet onvermeld laten dat we onder de indruk zijn van zowel het aantal toetsen dat zij heeft gedaan als de hoge scores die ze heeft behaald. Zij is een voorbeeld voor haar collega’s.

Hoe werkt de TvZ Kennistoets?

De artikelen staan online op tvznext.nl. Klik op ‘TvZ Kennistoets’. Voorafgaand aan de artikelen vind je de leerdoelen van de toetsen en bij de artikelen staat altijd een voorbeeldvraag, zodat je een idee krijgt van het soort vragen dat de toets bevat. Dat kunnen meerkeuzevragen zijn, maar ook juist-/onjuist-vragen, invulvragen en sleepvragen waarbij je begrippen die bij elkaar horen aan elkaar moet verbinden. Kortom: een gevarieerde toets.

We dagen je uit het experiment aan te gaan en een toets te maken. Je kunt daarover natuurlijk ook afspraken maken in je team. En zonder dat je de deur uit hoeft kun je in een jaar totaal 24 accreditatiepunten verdienen. Misschien word jij wel de winnaar van 2023!