Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra carrièremogelijkheden met taakherschikking

gerben
Taakherschikking kan het antwoord zijn op uitdagingen in de gezondheidszorg. Het dossier van TvZ 6, dat verschijnt op dinsdag 22 december, is hieraan gewijd.
Foto: Getty Images / iStock

Taakherschikking leidt tot meer samenwerking tussen verschillende verpleegkundigen, zowel intramuraal als in de wijken. Er komen steeds meer verpleegkundig specialisten (VS) die taken overnemen van de arts en die complexe patiënten behandelen vanuit een verpleegkundige invalshoek.

Samenwerking

Het merendeel is werkzaam in het ziekenhuis, maar in de huisartsenzorg en de ouderenzorg groeit de behoefte aan VS. Omdat er in de eerste lijn meer complexe ggz-problematiek is, heeft de VS-ggz haar intrede gedaan in de huisartsenpraktijk. Ze werkt er samen met de praktijkondersteuner-ggz. De VS-agz in de huisartsenpraktijk werkt samen met de praktijkondersteuner-agz en de wijkverpleegkundige. De VS in het ziekenhuis maakt combinaties met de gespecialiseerde verpleegkundige, die samen met de hbo- en mbo-verpleegkundigen een team vormt.

Verpleegkundigen hebben dus veel meer dan vroeger een keuze wanneer ze hun loopbaan binnen de beroepskolom willen vervolgen en geen leidinggevende functie ambiëren.