Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Documentaire over verpleegkundig specialist

gerben
Zorgverleners en patiënten weten onvoldoende wat de verpleegkundig specialist kan betekenen. Dat blijkt uit de documentaire van Gwen Jansen die sinds zaterdag 16 september is te zien in filmtheaters en bioscopen.

‘Na het maken van deze documentaire ben ik ervan overtuigd dat juist verpleegkundig specialisten een cruciaal deel van de oplossing kunnen zijn om de steeds groter wordende knelpunten in de zorg het hoofd te bieden. Zij kunnen onze zorg toegankelijker, beter betaalbaar en persoonlijker maken met ook nog eens meer kwaliteit van zorg.’ Dat zegt Gwen Jansen.

Nooit van gehoord

De Utrechtse filmmaker tekende voor de documentaire De Verpleegkundig Specialist. Totdat een familielid te maken kreeg met zo’n zorgverlener, had Jansen nog nooit gehoord van het beroep. Daarop besloot ze met haar camera op onderzoek uit te gaan. In de documentaire volgt Jansen van dichtbij vier verpleegkundig specialisten bij de behandeling van hun patiënten. Ze filmde op een huisartsenpost, in de ouderenzorg, een ziekenhuis en in de (ambulante) geestelijke gezondheidszorg.

Minister Kuipers

Tijdens de opnamen bleek Jansen lang niet de enige te zijn die de verpleegkundig specialist niet kent. Ze legde vast hoe de onbekendheid verpleegkundig specialisten onnodig belemmert tijdens de zorgverlening. Demissionair VWS-minister Ernst Kuipers beaamt dit in de film. De bewindsvoerder stelt dat er actie nodig is. Verpleegkundig specialisten hebben een zelfstandige behandelbevoegdheid en behandelen hun patiënten niet alleen medisch, maar bieden tegelijkertijd verpleegkundige zorg.

Gemiste kans

Jansen: ‘De reacties van de patiënten in de film spreken voor zich. Maar dan moeten zowel de collega’s als de patiënten nog wel beter weten dat de verpleegkundig specialist een zelfstandige behandelbevoegdheid heeft en wat deze zorgprofessional in de gezondheidszorg kan betekenen en toevoegen. Nu gaat er onnodig veel tijd verloren aan uitleg en het winnen van vertrouwen. Een gemiste kans voor iedereen.’

Voorproefje

Sinds zaterdag 16 september is de documentaire De Verpleegkundig Specialist te zien in Nederlandse filmtheaters en bioscopen. Met ingang van zaterdag 4 november is de film wereldwijd online on demand te bekijken, zowel in het Nederlands als het Engels. Je vindt hier een voorproefje.