Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooruitblik 2021: ‘Dat virus gaat niet winnen’

adriaansen
Behalve gepassioneerd zijn verpleegkundigen onverzettelijk. Dat virus gaat niet winnen. Aldus TvZ-hoofdredacteur Marian Adriaansen aan het eind van een roerig 2020.

Terugkijkend op 2020, kunnen we slechts concluderen dat de coronacrisis dit jaar heeft beheerst. De gevolgen hebben een enorme impact gekend op juist onze beroepsgroep. Het virus heeft veel aandacht voor de onmisbaarheid van onze verpleegkundigen en verzorgenden opgeleverd. Het toonde aan dat deze zorgverleners zich iedere keer weer bekommerden om hun patiënten. Dit deden zij ondanks het feit dat ook zijzelf niet altijd beschermd waren, ze geheel buiten hun gebruikelijke routines om moesten werken en bovendien familieleden op afstand dienden te houden, ook al had hun verwant hen zo hard nodig.

Taarten en bloemen

En wat was de bevolking toch aardig: taarten en bloemen werden aangesleept, spandoeken opengevouwen en spreekkoren aangeheven. Ontroerend! Minister De Jonge kondigde vervolgens een slecht overdachte bonus aan als tegemoetkoming.

Verbaal geweld

Inmiddels is de bonus in veel gevallen nog niet uitgekeerd en is het applaus verstomd. Mantelzorgers die geen toegang krijgen tot hun naaste, plaatsen dreigende filmpjes op YouTube en gebruiken verbaal geweld. Terwijl de verpleegkundigen vermoeid raken, zelf in quarantaine moeten en hun verlof tijdens de feestdagen eraan dreigt te gaan, omdat we met zijn allen naar het tuincentrum moeten, want anders hebben we geen leuke kerst.

Vasthoudend

Nu gaan we in een lockdown aan het nieuwe jaar beginnen, met overigens een niet aflatende passie om patiënten niet in de steek te laten, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan: iemands echte karakter verloochent zich immers niet? In januari wordt het al wat langer licht, het vaccin komt eraan en die zomer halen we wel. Want behalve gepassioneerd zijn we ook vasthoudend en onverzettelijk. Dat virus gaat niet winnen.