Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel onderzoek in ziekenhuis, minder in ggz

Gerben Stolk
Onderzoekslijnen in de verpleging en/of verzorging richten zich beperkt op de geestelijke gezondheidszorg, huisartsenzorg, publieke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met het WCV.
FOTO: iStock / Getty Images / AndreyPopov

Bied mogelijkheden voor onderzoek naar preventie. Bied ruimte voor onderzoek naar zorgtechnologie. Stimuleer onderzoek over verpleging en verzorging van mensen met complexe zorgvragen. Versterk onderzoek in sectoren waar nog weinig onderzoek plaatsvindt en behoud onderzoek in andere sectoren. Stimuleer sector-, domein- en discipline-overstijgend onderzoek. Houd oog op ontwikkelingen rondom hergebruik van big data en kunstmatige intelligentie (AI).

Dit zijn voorbeelden van aanbevelingen uit het in augustus gepubliceerde rapport Inventarisatie van onderzoekslijnen in de verpleging en verzorging. Het is gebaseerd op een inventariserend onderzoek door het Nivel in samenwerking met het Wetenschappelijk College Verpleegkunde (WCV).

Effectieve inrichting

Het doel van het onderzoek: effectieve inrichting van toekomstige subsidierondes binnen het ZonMw-programma ‘Verpleging en Verzorging’. De resultaten vloeien voort uit 62 vragenlijsten die zijn ingevuld door senior onderzoekers, practoren, lectoren en hoogleraren van wie wordt verwacht dat zij verantwoordelijk zijn voor onderzoekslijnen in de verpleging en/of verzorging binnen Nederland.

Wijkverpleging

De huidige onderzoekslijnen blijken zich vooral te richten op verpleging en/of verzorging in ziekenhuizen, wijkverpleging of intramurale ouderenzorg. Minder groot is het aantal onderzoekslijnen in de geestelijke gezondheidszorg, huisartsenzorg, publieke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. De onderzoekslijnen richten zich het meest op hbo-verpleegkundigen, maar er is ook veel onderzoek naar mbo-verpleegkundigen, multidisciplinaire professionals, verpleegkundig specialisten en verzorgenden.

Aantal medewerkers

Het aantal medewerkers varieert sterk per onderzoekslijn: van 1 tot en met 40. Een groep telt gemiddeld 11,2 medewerkers. Binnen de onderzoekslijnen zijn vooral PhD-studenten goed vertegenwoordigd: gemiddeld vijf. Practoren zijn het minst gerepresenteerd in de onderzoekslijnen in de verpleging en/of verzorging.

Artikel

De auteurs van het rapport, Kim de Groot en Anneke Francke, publiceren binnenkort een artikel over het onderzoek in TvZ. Hier vind je het rapport.