Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mindfulness tegen druk COVID-19-zorg

adriaansen
Hoe blijf je als verpleegkundige mentaal gezond tijdens een nieuwe coronagolf? Mindfulness kan een uitkomst zijn.

Veel verpleegkundigen geven aan eigenlijk nog niet voldoende uitgerust te zijn. Ze zeggen nu pas te beseffen wat hen in het voorjaar tijdens de coronapandemie overkomen is en met welke schrijnende situaties ze noodgedwongen geconfronteerd zijn geweest. Vaak kampen ze nog met psychische klachten, angst en slapeloosheid.

Goed voor jezelf zorgen

De zorg had vaak weinig te maken met kwaliteit van leven van patiënten, maar verpleegkundigen voelden zich niet bij machte daar concreet wat aan te veranderen. Goed voor jezelf zorgen wanneer een moeilijke winterperiode voor de deur staat is daarom belangrijk. Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness onderzoekt de effecten van verschillende online vormen van een cursus mindfulness. Zorgverleners hebben de mogelijkheid hieraan mee te doen https://www.radboudcentrumvoormindfulness.nl/onderzoek-mindfulness/mindprep/. Zo dragen ze niet alleen een wetenschappelijk steentje bij, maar kunnen ze ook persoonlijk voordeel boeken.

Twee onderzoeksgroepen

Anne Speckens is hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit en hoofd van Radboudumc Centrum voor Mindfulness Nijmegen. Zij zegt: “We formeren twee groepen van onderzoeksdeelnemers. Deelnemers uit de eerste groep doen vier weken lang twee keer per week mee aan een digitale groepsbijeenkomst. Daarin hebben ze contact met een begeleider en andere deelnemers. Ook oefenen ze dagelijks. De deelnemers die het andere online format volgen, gaan individueel aan de slag. Zij trainen ook dagelijks, maar doen dit wanneer het hen uitkomt.”