Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1Hoofdredactioneel | Marian Adriaansen

adriaansen
Een wereld te winnen

Een primeur: in dit nummer vind je voor het eerst een artikel waaraan een TvZ Kennistoets is gekoppeld. We denken dat na toetsing kennis uit artikelen beter beklijft en we zo een bijdrage kunnen leveren aan je professionele ontwikkeling. We zijn benieuwd of je er gebruik van maakt en op die manier je eigen databestand opbouwt met de resultaten uit de toets.

Het dossier van deze TvZ gaat ook over data in de gezondheidszorg en hoe verpleegkundigen die meer zouden kunnen gebruiken. Zonder het misschien goed te beseffen, ben je dagelijks data aan het verzamelen, bijvoorbeeld via het EPD. Deze informatie wordt vooral gebruikt ten behoeve van individuele patiënten. Het is een betrekkelijk recente gedachte dat door verpleegkundigen verzamelde data zou kunnen leiden tot meer inzicht in de zorg op afdelings- of wijkniveau of op het niveau van de zorgorganisatie.

Toen ik onlangs bij een wijkverpleegkundige informeerde of ze wilde meedoen aan een project waarin data, door de teamleden gerapporteerd in het OMAHA Systeem, meer inzicht zou kunnen geven in hun werkzaamheden, gaf ze aan niet enthousiast te zijn. Haar motivatie: ‘Patiënten zijn tevreden over onze zorgverlening en wij ook’. Die woorden vond ik opmerkelijk, want het zou best kunnen zijn dat de verzamelde data toch tot verrassende uitkomsten leidt, ondanks de tevredenheid van de wijkverpleegkundigen en patiënten.

Maar die mogelijkheid nam ze niet in overweging. Ook voor haar levert dit TvZ-dossier dus hopelijk nieuwe inzichten op in hoe toch al verzamelde data gebruikt kan worden. De gegevens kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als basis om meer persoonsgerichte zorg te verlenen of in de wijk meer populatiegericht te werken. Je komt misschien ook tot de ontdekking dat in het team dezelfde soort zorg heel verschillend gerapporteerd wordt, zodat het lijkt alsof die zorg weinig wordt verleend.

Eenheid van taal blijkt dus belangrijk te zijn, maar daar zijn we helaas niet zo goed in. Ook woorden in een dossier vormen echter een databestand, dat informatie geeft over verleende zorgprocessen. Er is nog een wereld te winnen!