Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Krachtenbundeling voor betere palliatieve zorg

gerben
Mensen in de laatste levensfase moeten betere palliatieve zorg krijgen in hun eigen omgeving. Dit is een belangrijk doel van het nieuwe Landelijk Lectorenplatform Palliatieve Zorg, een initiatief van zes hogescholen.
FOTO: stock.adobe.com / Johnstocker

De kennisinstellingen willen samen meer praktijkgericht onderzoek uitvoeren. Ze kunnen hiermee de zorgpraktijk beter toerusten om palliatieve zorg te verlenen en het onderwijs meer voeden en ontwikkelen. De initiatiefnemers willen ook de samenwerking verbeteren met lokale gemeenschappen en overheden, religieuze organisaties, werkgevers, scholen, kunst en cultuur. De krachtenbundeling en het praktijkgerichte karakter van de samenwerking moeten de palliatieve zorg in de eigen leefomgeving verbeteren.

Het Landelijk Lectorenplatform Palliatieve Zorg is mogelijk dankzij een subsidie van regieorgaan SIA. De aanvragers zijn: Zuyd Hogeschool, Hogeschool VIAA, Hogeschool Saxion, Avans Hogeschool, Hogeschool Arnhem & Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

Behoefte

Jaarlijks overlijden in ons land ongeveer 165.000 mensen. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn kanker, orgaanfalen en dementie. Ongeveer 80 procent sterft verwacht; na weken tot jaren leven in de palliatieve fase. Vrijwel al deze mensen én hun naasten hebben in deze laatste levensfase behoefte aan palliatieve zorg. Pas sinds eind vorige eeuw wordt structureel en op verschillende manieren gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met palliatieve zorgbehoeften.

Vertrouwen

Hbo-professionals, zoals verpleegkundigen en paramedici, spelen een cruciale rol binnen de palliatieve zorg. Maar vaak ontbreekt het aan kennis, hulpmiddelen en handelingsperspectieven om alle mensen in de palliatieve fase met vertrouwen hulp te bieden. Het Landelijk Lectorenplatform Palliatieve Zorg moet helpen hierin verandering te brengen.