Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bianca Buurman is de nieuwe voorzitter van V&VN

adriaansen
Bianca Buurman is per 1 februari benoemd tot bestuursvoorzitter van V&VN. Zij volgt interim-voorzitter Gerton Heyne op.

Buurman is onder meer bekend als hoogleraar Acute Ouderenzorg aan de Universiteit van Amsterdam en als Chief Nursing Officer die het ministerie van VWS adviseert over verzorgende en verpleegkundige vraagstukken. Zij zal het voorzitterschap van V&VN combineren met haar hoogleraarschap. Buurman stopt op 1 februari als Chief Nursing Officer.

In 2019 traden de toenmalige bestuursvoorzitter en een deel van het V&VN-bestuur af. Dat gebeurde nadat de vereniging in een crisis was beland, omdat het bestuur zeer tegen de zin van een deel van de leden positief adviseerde over een procedure om slechts bepaalde groepen hbo-verpleegkundigen toe te laten tot de Wet BIG II. Van andere verpleegkundigen werd verlangd aanvullende scholing te volgen.

Vernieuwing

Vernieuwing van de vereniging was vervolgens een belangrijke opdracht voor interim-bestuurder Gerton Heyne. Sinds november vorig jaar zijn vier nieuwe bestuursleden benoemd: Niels Honig, Jaap Kappert, Catharina van Oostveen en Cora Vegter. Van Conny van Velden, die interim-bestuurslid was, is de termijn verlengd. Er wordt nog gezocht naar een bestuurslid met een verzorgende achtergrond.

Excellente zorg

Het conceptplan van de nieuwe vereniging koerst aan op een sterke positionering als beroepsvereniging, met een clustering in drie beroepen: verzorgende, verpleegkundige en verpleegkundig specialist. De focus komt meer op strategische thema’s die te maken hebben met excellente zorg: vakbekwaamheid, autonomie, zeggenschap, voldoende personeel en een patiëntgerichte zorgcultuur