Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anneke Helder wint de TVZ-publicatieprijs 2020

adriaansen
Anneke Helder heeft de TVZ-publicatieprijs 2020 gewonnen met een artikel over de bevordering van levenskwaliteit bij bewoners met dementie.
Foto: Fotolia

De docent verpleegkunde bij de Hanzehogeschool Groningen ontving de prijs op vrijdag 30 oktober, Helder publiceerde in TvZ 3 van 2018 de resultaten van een onderzoek waarin filmbeelden uit het vroegere leven werden vertoond aan bewoners met dementie. Dit initiatief bleek de levenskwaliteit te verbeteren. Het leidt bijvoorbeeld tot minder agitatie.DE TVZ-publicatieprijs is goed voor een oorkonde en 1.000 euro.

Kansen

Helder: ‘We kennen denk ik allemaal wel de barrières voor implementeren van innovaties in de verpleegkunde. Ik concentreer me op de kansen, want die zijn er. De ouderenzorg staat volop in de belangstelling. Er is eindelijk ook meer geld beschikbaar. En, heel belangrijk, er zijn steeds meer hbo-verpleegkundigen die de ouderenzorg als carrière ambiëren. Zij zijn vaak ook gewend met techniek om te gaan. En een goede samenwerking met de ICT is voor dit project cruciaal.’

Genomineerden

De andere genomineerden voor de TVZ-publicatieprijs waren Bas van Oort en Gooske Douw. Eerstgenoemde verzorgde in nummer 3 van 2018 het artikel ‘Ouders bij medische visite: een waardevolle aanvulling’. Douws artikel gepubliceerd in nummer 4 van 2019, gaat in op vroegtijdig herkennen van klinische achteruitgang bij patiënten.

De TVZ-publicatieprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de auteur van een artikel over een relevante innovatie in de patiëntenzorg. De prijs is een initiatief van de Stichting Publicaties voor Verpleegkundigen en Verzorgenden ten behoeve van het tijdschrift TVZ Verpleegkunde in praktijk en wetenschap. De  jury bestaat uit prof. dr. Hester Vermeulen (voorzitter), prof. dr. Berno van Meijel, Marjanneke Ouwerkerk, Vanessa Schroer en dr. Carolien Sino.