Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen op weg naar gezond voedingsaanbod

gerben
Een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Dat is de ambitie van de 39 ziekenhuizen die meedoen aan Goede zorg proef je.
FOTO: Getty Images / iStock / Monica Lorenzo

Gezonde voeding in ziekenhuizen is een speerpunt van het Nationaal Preventieakkoord. Uit deze in 2018 gesloten overeenkomst is het project Goede zorg proef je voortgevloeid, met als doel dat ziekenhuizen een volledig gezond voedingsaanbod creëren voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Inmiddels hebben 39 ziekenhuizen zich achter de ambitie geschaard: 20 willen komende zomer al zover zijn.

Diëtisten

De betrokken medische centra hebben het netwerk Facilitair Diëtisten voor Goede Voeding in de Zorg in het leven geroepen. Dit is gebeurd op verzoek van diëtisten binnen de instellingen. De samenwerking binnen het netwerk moet de positie van facilitair diëtisten versterken en zo het voedingsaanbod verbeteren in ziekenhuizen en andere typen zorginstellingen.

Voeding als behandeling

In TvZ lees je regelmatig artikelen over het belang van voeding in de zorg. Zo was het dossier van het aprilnummer in 2018 gewijd aan het thema. In het artikel ‘Aandacht voor voeding als behandeling‘ betoogde hoofdredacteur Marian Adriaansen: ‘Voeding is tot op heden vooral een behandelinstrument bij mensen met over- of ondergewicht. We zien voeding nog veel minder als optie in de behandeling van chronische aandoeningen. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat er gezondheidswinst valt te behalen door aandacht te besteden aan passende voeding bij bijvoorbeeld cardiovasculaire ziekten, diabetes mellitus type 2 en nierziekten. Voeding is ook in te zetten als ondersteunende behandeling bij chronische ziekten als COPD en kanker. Bij al deze ziekten is traditionele farmacotherapie het beleid, waarna voeding een aanpalende maatregel is.’

Rol verpleegkundige

In hetzelfde nummer schreven Getty Huisman-de Waal, Harm van Noort en Hester Vermeulen over preoperatieve voedingszorg en de rol van de verpleegkundige hierbij. Eind vorig jaar braken Vera Janssen en Marlies van Hell-Cromwijk een lans voor samenwerking tussen zorgverleners uit verschillende disciplines om ondervoeding tegen te gaan bij COPD-patiënten in het ziekenhuis. Oók inspirerend: de wijkverpleegkundige als belangrijke speler in het bevorderen van gezond eet- en drinkgedrag. Van Hell-Cromwijk verzorgde dit artikel in samenwerking met Ytje van der Veen, Truus Groenendijk, Hylkje Algra en Willemieke Kroeze.

Richtlijn perioperatief voedingsbeleid

Een andere nieuwe ontwikkeling op het vlak van voeding is de richtlijn perioperatief voedingsbeleid. Moest een patiënt voorheen altijd nuchter zijn vanaf 0.00 uur, nu geldt: drinken tot vlak voor de operatie, eten tot zes uur voor de operatie. Meteen na de ingreep is het weer toegestaan te eten en drinken. Met deze maatregel kunnen patiënten in het ziekenhuis ook een goede voedingstoestand behouden.

Een voorbeeld uit de richtlijn (postoperatief): ‘Leg in een lokaal protocol vast op welke wijze de patiënt zo vlug mogelijk na de operatie gemobiliseerd kan worden. Overweeg om daarin tevens de plaats van postoperatief koffiedrinken en het kauwen van kauwgum op te nemen’.