Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

28 onderzoeksdesigns gebundeld in een nieuw boek

adriaansen
Nieuw en nuttig: een boek met daarin verzameld 28 kwantitatieve en kwalitatieve verpleegkundige onderzoeksdesigns.

Onderzoek langs de meetlat; onderzoeksdesigns voor verpleegkundigen. Dat is de titel van een deze maand verschenen werk waarvan Anne Eskes en Catharina van Oostveen hoofdredacteur zijn. Het boek is bedoeld voor verpleegkundigen die geïnteresseerd zijn in het verrichten van onderzoek en minder bekende onderzoeksmethoden willen leren kennen dan de Randomised Controlled Trial (TRC) of systematische literatuurstudie.

Voorbeelden van dergelijke designs zijn: het Delphi-onderzoek, meeteigenschappen van testen, learning histories (onderzoek naar successen en fouten uit het verleden) en retrospectief cohortonderzoek (onderzoek op basis van bestaande data).

Kenmerken en voorbeelden

De lezer neemt bij elk type onderzoek kennis van de belangrijkste kenmerken. Verder zijn er telkens voorbeelden van onderzoek uit de verpleegkundige praktijk. Elke methode is ook voorzien van een kritische beschouwing.

Inspiratiebron

Wie een wetenschappelijk artikel leest en de onderzoeksmethode wil beoordelen, heeft vaak een aantal vragen. Bijvoorbeeld: wat houdt het design in dat ik lees? Of: bij welk type vraag past dit design? En ook: wat zijn de voor- en nadelen van het onderzoeksdesign? Op dit soort vragen krijg je een antwoord. Dat helpt je niet alleen wetenschappelijke literatuur te lezen en te beoordelen, maar kan ook dienen als inspiratiebron voor eigen onderzoek.

Extra’s online

Via het boek krijg je ook toegang tot een online omgeving met artikelen en rapporten die zijn gebruikt in de hoofdstukken. Je vindt er eveneens checklists om beschreven designs te beoordelen. De meeste designs zijn eerder verschenen in TvZ.

Bestellen

Het boek is hier voor € 34,95 te bestellen.