Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor preventie is te weinig tijd, zeggen zorgorganisaties tegen politiek

Voor preventieve activiteiten hebben verpleegkundigen en andere zorgverleners in de eerste lijn te weinig tijd en ruimte. Dat schrijven beroepsvereniging V&VN en 7 andere zorgorganisaties aan de Tweede Kamer. 'Het voelt als water naar de zee dragen.'
© Ridofranz / Getty Images / iStock

Op de oude voet doorgaan lukt niet meer in de eerste lijn, schrijven de 8 zorgorganisaties in hun brief aan de Tweede Kamer. Ze willen meer structurele aandacht voor preventie in de zorg en hopen dat het Commissiedebat van 14 december dat gaat brengen. ‘We proberen onze patiënten te motiveren gezondere keuzes te maken, in een samenleving die bol staat van ongezonde verleidingen. Mensen zijn niet in staat gezondere keuzes te maken wanneer zij ook te maken hebben met toenemende bestaansonzekerheid, financiële zorgen, eenzaamheid, werkeloosheid en slechte huisvesting.’

Aansluiting tussen verpleegkundige, medische en sociale domein

Wat is er concreet nodig? Een sterke eerstelijnszorg vraagt volgens de 8 partijen om:

  • Meer tijd voor de patiënt. Alleen met voldoende tijd is het mogelijk een onderliggend sociaal probleem te signaleren. Alleen met voldoende tijd lukt het een gesprek over leefstijl aan te gaan en samen met de patiënt te zoeken naar motivatie en mogelijkheden om naar gezonder gedrag toe te werken.
  • Intensieve samenwerking tussen de zorgprofessionals in de eerste lijn. Tussen onder meer de huisarts en de wijkverpleegkundige, tussen de apotheek en de verloskundige, en tussen de fysiotherapeut en de huisarts.
  • Afremmen van de stijgende zorgvraag en demedicalisering zijn noodzakelijk. Veel patiënten hebben zorgvragen die niet-medisch van aard zijn. Denk aan eenzaamheid, financiële problemen, slechte huisvesting, laaggeletterdheid of werkloosheid. De toenemende bestaansonzekerheid in Nederland zal een nog veel grotere zorgvraag veroorzaken, bovenop de vergrijzing en de arbeidsmarktproblematiek. Het is essentieel dat er goed toegankelijke en overzichtelijke verwijsmogelijkheden zijn voor zorgprofessionals naar het sociaal domein.
  • In het verlengde; (on)gezond gedrag heeft een belangrijke sociale en financiële impact en wordt multifactorieel bepaald. Dit zou voor elke minister een belangrijk aandachtspunt  moeten zijn. Daarbij zou de gezondheidsimpact bij elke maatregel van elk departement een wezenlijk onderdeel moeten zijn.
  • Voor een succesvolle interventie door zorgprofessionals in de eerste lijn is een goede taakverdeling en aansluiting nodig tussen het sociale, medische en verpleegkundige domein.

De brief is opgesteld door ActiZ, InEen, KNGF, KNMP, KNOV, LHV, NHG en V&VN.