Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verduurzamen in de gezondheidszorg

gerben
De gezondheidszorg is wereldwijd verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot. In Nederland geldt hetzelfde percentage. Hoe verlagen we dit?
FOTO: Fotolia / trahko

Verduurzaming: we hebben er zo langzamerhand allemaal de mond vol van. Het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 heeft als doel dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent is verminderd ten opzichte van 1990. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid hieraan een bijdrage leveren, óók de gezondheidszorg.

Concreet en herkenbaar

Verpleegkundigen en hun werkgevers kunnen zich laten inspireren door een onlangs uitgebracht E-boek. Het is geschreven voor huisartsenpraktijken, maar biedt ook aanknopingspunten voor zorgverleners in andere omgevingen. De groene huisartsenpraktijk, hier te downloaden, voorziet in handvatten, tips en uitleg om aan de slag te gaan met verduurzaming van onder meer gebouw, inrichting en consultvoering. De beschreven praktijkervaringen maken het thema verduurzaming concreet en herkenbaar. Ze wijzen ook uit dat je kunt beginnen met kleine stappen.

Fiets

Een voorproefje: als het mogelijk is, gebruikt de patiënt milieuvriendelijke poederinhalatoren in plaats van dosisaerosolen. Schakel verder apparatuur uit aan het eind van de dag. Als het kan, gebruik je de fiets als vervoermiddel. Probeer zoveel mogelijk te werken met digitale documenten. Heeft het toch de voorkeur om te printen? Stel dan de printer in op dubbelzijdig printen. Met leefstijl is ook veel te winnen: draag als zorgverlener een gezonde en duurzame leefstijl uit, bijvoorbeeld door je consumptie van vlees, zuivel en suikerhoudende dranken zo laag mogelijk te houden. Bespreek dit binnen het team en met patiënten.

De groene huisartsenpraktijk is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Stichting Stimular.