Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Samen de beroepstrots benadrukken in het Witboek Verpleging en Verzorging 2022’

gerben
Al bijna 900 zorgverleners hadden begin februari gehoor gegeven aan de oproep van Aart Eliens op papier te zetten wat hun beroep zo mooi maakt en waarom ze trots zijn op hun werk. Het moet leiden tot het Witboek Verpleging en Verzorging 2022.

De berichtgeving in veel media over de gezondheidszorg is negatief en eenzijdig, meent verpleegkundige (niet praktiserend) en verplegingswetenschapper Aart Eliens. Wie niet beter wist, zou denken dat het in de sector uitsluitend gaat over personeelstekorten, lage salarissen en een gebrek aan loopbaanperspectief.

Het is volgens Eliens de hoogste tijd de beeldvorming te veranderen en de positieve kanten onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Hij nam het initiatief tot een witboek – tegenhanger van een zwartboek – vol verhalen van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgenden, helpenden en zorgstudenten over de mooie kanten van het vak.

Brede aandacht vanaf mei

Eliens: ‘Ik vind dat veel zorgverleners meedoen aan het somberen over de branche. Terwijl: we hebben zo’n mooi en maatschappelijk relevant vak. Daarom heb ik begin dit jaar mijn oproep gedaan. Binnen drie weken had ik al bijna 900 reacties. Ik ga de reacties analyseren en daarna rubriceren in het Witboek Verpleging en Verzorging 2022. Het is mijn streven dat het vanaf mei brede aandacht krijgt: bijvoorbeeld bij de politiek, bij beroepsgroepen binnen en buiten de zorg en natuurlijk binnen zorgopleidingen. Als je bij studenten de beroepstrots benadrukt, verklein je de kans dat ze straks snel hun beroep de rug toekeren.’

Reacties thuiszorg

Kan Eliens al iets verklappen over de reacties? ‘Het is opvallend dat een kwart afkomstig is van verpleegkundigen en verzorgenden uit de thuiszorg. De teneur is dat zij hun beroepsvreugde en -trots voor een groot gedeelte halen uit de dankbaarheid van cliënten en patiënten. Mensen zijn blij thuis te kunnen blijven wonen en waarderen dat hun zorgverleners dat mogelijk maken. Familieleden zijn de thuiszorg ook dankbaar: de relatie van bijvoorbeeld kinderen met hun kwetsbare ouders wordt niet volledig gedomineerd door de rol van mantelzorger. Medewerkers uit de thuiszorg beseffen ook dat ze maatschappelijk belangrijk werk verrichten: niet alleen kunnen mensen in hun eigen omgeving blijven wonen, ook worden de hogere kosten van een verpleeg- of ziekenhuis voorkomen.”

Meedoen

Wil je ook een bijdrage leveren aan het Witboek? De reacties worden anoniem opgenomen. Vul hier de vragenlijst in en stuur die naar ameliens@casema.nl.