Verschillende vormen herkennen
Huidkanker kent verschillende vormen: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en een melanoom. Het ziektebeloop is per type heel verschillend. Verreweg de meest voorkomende vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom, ook wel BCC genoemd. De kans dat een patiënt hier heel ernstig ziek van wordt en zelfs overlijdt is zeer klein. Vrijwel nihil. Dit komt omdat deze plekken over het algemeen relatief onschuldig zijn. Hoewel behandeling van een basaalcelcarcinoom wel nodig is, zullen er zelden uitzaaiingen ontstaan en loopt het patiënt dan ook verder vrij weinig risico. Ook plaveiselcelcarcinoom (PCC) komt vrij vaak voor. Deze vorm wordt vooral gezien bij mensen op leeftijd. Gelukkig is ook deze vorm relatief goed te behandelen. Uitzaaiingen komen wel voor als plekjes te lang onopgemerkt blijven. Daarom is het belangrijk dat er bij PCC sneller stappen worden ondernomen om de kans op uitzaaiingen te verkleinen. Toch is ook hierbij het risico op uitzaaiingen gelukkig relatief laag.
Dan volgt de laatste meest voorkomende type huidkanker: het melanoom. Helaas is dit ook direct de meest agressieve vorm. Deze vorm is erg agressief en kan – indien er geen behandeling wordt gestart – al snel leiden tot uitzaaiingen.
Behandelingen
De afgelopen jaren zijn er wel steeds meer innovatievere behandelvormen ontwikkeld om huidkanker aan te pakken. Hierdoor is het sterftecijfer ook gedaald. Een veelgebruikte behandeling is immunotherapie. Niet alleen patiënten met melanoom type 4 komen hiervoor in aanmerking, maar ook patiënten met type 3 (het melanoom kan volledig verwijderd worden) kunnen hier baat bij hebben om de kans op uitzaaiingen verder te verkleinen. Hoewel de overlevingskans is toegenomen door de verschillende behandelwijzen, blijft dit wel per persoon verschillend en hangt het volledig af van hoe agressief het melanoom zich gedraagt.
Wat kun jij doen als zorgprofessional?
Als zorgprofessional moet je over de informatie en kennis beschikken om sneller te signaleren en door te verwijzen bij vermoedens van huidkanker. Hierbij kunnen patiënten bijvoorbeeld terecht bij de Dr. Brinkmann Kliniek. Hier kunnen huidoncologen effectief diagnoses stellen en snel een behandeling opstarten. Daarnaast is het goed om alert te zijn op het zongebruik van patiënten. Pakken ze vaak een zonnebank of zitten ze regelmatig onbeschermd in de volle zon? Licht de patiënt dan in over de mogelijke risico’s en welke maatregelen zij kunnen treffen. Bovendien is het goed om laagdrempelig aan de bel te trekken. Zie je een plekje die je niet vertrouwt of vertelt een patiënt daarover? Laat dan een andere zorgprofessional meekijken en verwijs indien nodig door.