Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondersteuning en behoud van zorgverleners in crisistijd

401286
Anders leren en werken, een flexibele crisisregeling en gedragsverandering bij teamleiders en leidinggevenden. Dat zijn de hoofdthema’s van de Taskforce die minister Helder adviseert over ondersteuning en behoud van zorgverleners in crisistijd.
FOTO: stock.adobe.com / rawpixel.com

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) heeft op 12 april de door de Taskforce Ondersteuning Optimale Inzet Zorgverleners voorgestelde maatregelen naar de Tweede Kamer gestuurd. De belangrijkste thema’s: anders leren en werken, een flexibele crisisregeling en gedragsverandering bij teamleiders en direct leidinggevenden.

De thema’s en maatregelen maken deel uit van het eindadvies van de taskforce. In dit stuk staan beleidsverbeteringen die de aanbevelingen uit het eerste, in januari gepresenteerde advies mogelijk moeten maken. Toen presenteerde de Taskforce maatregelen die op korte termijn de inzet van zorgpersoneel in tijden van crisis kunnen verbeteren. Een voorbeeld: ontzorgen van zorgverleners op het vlak van huisvesting, kinderopvang en vervoer. Maar ook: ondersteuning bij behoud van collega’s met long covid, de inzet van combibanen en flexibelere inzet in de regio.

Anders leren en werken

De Taskforce stelt voor mbo-v- en hbo-v-studenten in leerjaar 3 en 4 meer in de praktijk te laten leren. Zo kan de mogelijke winterpiek worden opgevangen. Verder zijn innovatieve vormen van trainen en opleiden wenselijk, omdat die kunnen leiden tot een meer efficiënte wijze van opleiden. Regionale skillslabs zijn hiervan een voorbeeld. Zorgprofessionals zouden ook flexibeler en breder kunnen worden ingezet. Te denken valt aan de ontwikkeling van een modulair programma voor operatieassistenten en anesthesiemedewerkers.

Flexibele crisisregeling

De Taskforce is van mening dat zorgmedewerkers in crisistijd praktisch, fysiek en psychisch maximaal moeten worden ontlast buiten hun werk. Hoe dat mogelijk is? Onder meer door de wettelijke bevoegdheidseisen in de Wet BIG te versoepelen. Dit levert tijd op, omdat de herregistratie wordt opgeschort. Andere voorstellen: de overheid vergoedt een deel van de kosten om zorgprofessionals te ontzorgen (kinderopvang) en zorgmedewerkers hebben de mogelijkheid samen met hun werkgever te bepalen hoe zij kunnen worden ontlast. Dat biedt de gelegenheid méér te werken wanneer het nodig is.

Gedragsverandering

Voor een stevige positie van zorgverleners is een structurele aanpak nodig, betoogt de Taskforce. Die positie is niet vanzelfsprekend verbeterd als gevolg van Covid-19. De Taskforce benoemt vooral de rol van teamleiders/direct leidinggevenden. Die dienen onder andere te investeren in positieve relaties met medewerkers en in instroom en behoud van medewerkers. Het is ook zaak dat zij steun bieden in tijden van stress, medewerkers prikkelen stappen te zetten in hun loopbaan en dat ze de vertaling maken van algemene maatregelen naar de individuele behoeften van medewerkers.