Toch kan dat laatste problemen opleveren. Hoewel signaleren van belang is, is dit juist bij deze groepen in de langdurige zorg erg lastig. Obstipatie kan zich namelijk juist hier op andere manieren uiten. Het is van belang dat de zorgprofessional hier op berekend is en vroegtijdig ingrijpt om ergere klachten zoals fissuren en aambeien te voorkomen. Daarnaast moet men ook weten hoe verder doorverwezen kan worden als problemen aanhouden en al ergere klachten veroorzaakt hebben. Professionele aambeien behandeling is bijvoorbeeld juist bij deze groepen zo belangrijk, omdat de obstipatie niet altijd eenvoudig te bestrijden is en aambeien voor nóg meer ongemak kunnen leiden.
In dit artikel bespreken we wat jij als zorgprofessional kan doen om obstipatie sneller te herkennen en te voorkomen.
Wees je bewust van andere signalen
Obstipatie is over het algemeen gemakkelijk te herkennen. Het kenmerkt zich door harde ontlasting en een onregelmatige stoelgang. Buikpijn en misselijkheid komen ook vaak voor. Bij mensen die dit zelf kunnen aangeven, is dit dan ook eenvoudig te merken en aan te pakken. Maar wat als een patiënt zelf niet goed kan vertellen wat er scheelt?
Juist bij kwetsbare groepen zien we dat obstipatie zich op geheel andere wijze kan uiten. Regelmatig is bijvoorbeeld een verlies van eetlust te merken. Ook wordt er vaker gespuugd. De patiënt lijkt letterlijk overvol. Daarnaast kan er een beeld van onrust waargenomen worden. De patiënt zit duidelijk niet lekker in zijn vel, maar het is niet duidelijk wat er precies scheelt. Dit uit zich soms ook in gedragsverandering. Zo kunnen patiënten huileriger zijn, maar ook juist erg agressief worden. Meestal is dit teken dat er iets scheelt en er ongemak is in het lichaam.
Belang van voldoende lichaamsbeweging
Zeker bij patiënten in de langdurige zorg is er vaak sprake van een onvoldoende lichaamsbeweging. Helemaal wanneer de patiënt aan bed gebonden is. Dit kan de darmen en de stoelgang echter trager maken, waardoor obstipatie en andere bijkomende klachten veelvuldig ontstaan. In ernstige gevallen kan dit ook weer leiden tot aambeien en huidschade rondom de anus. Daarom is het belangrijk om juist bij deze groepen te investeren in lichaamsbeweging. Dit kan zelfs bij de aan bed gebonden patiënten. Nauwe samenwerking met de fysio is hierbij van belang.
Effectieve samenwerking
Goede samenwerking is noodzakelijk voor het herkennen en aanpakken van obstipatie bij patiënten in de langdurige zorg. Ook is gespecialiseerde zorg bij o.a. aambeien en cystes nodig om bijkomende klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor het bespreken van de stoelgang van patiënten. De stoelgang vertelt veel over de algehele gezondheid en moet juist bij patiënten die zichzelf niet verstaanbaar kunnen maken, een belangrijke rol spelen in de verzorging. Goede samenwerking is dan ook essentieel voor een doeltreffende aanpak tegen de bestrijding van obstipatie.