Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Corien Harder | Belangrijke vraag

Zeg eens eerlijk, wat is voor jou belangrijk in jouw leven? Een vraag waar je niet dagelijks bij stilstaat. Tenminste, ik niet. Totdat er iets gebeurt dat maakt dat ik even stil móet staan. Om na te denken of ik iets wél of juist niet wil. Waarbij de keuze verstrekkende gevolgen heeft voor mijn leven of gezondheid.
Corien Harder, Adviseur wijkverpleging V&VN

Onlangs hoorde ik een wijkverpleegkundige zeggen dat dit de eerste vraag is die zij stelt als zij bij iemand thuiskomt om de zorgbehoefte in kaart te brengen. Het antwoord op die vraag helpt om samen met de cliënt goede keuzes te maken bij het inventariseren en indiceren van de zorg, zei ze mij. Om eerlijk te zijn, ik heb deze vraag zelden gesteld in de periode dat ik nog in de wijk werkte.

En het was zeker niet mijn eerste vraag. Het is een vraag die ogenschijnlijk logisch is om te stellen. Maar we stellen die vraag niet of pas veel later in het zorgproces. Verzorgenden en verpleegkundigen hebben hun probleemoplossend en handelend vermogen – gelukkig – fantastisch goed ontwikkeld. Door hun kennis en ervaring zien ze in een split second wat nodig is. Maar is dat ook wat die ander écht wil en nodig heeft?

Misschien begint het stellen van deze belangrijke vraag wel bij visie. Visie op je eigen beroep, op waar je dagelijks mee bezig bent. Wat vind je belangrijk in je werk als verzorgende of verpleegkundige? Waar sta je voor? Wat wil je bereiken? Want als je het voor jezelf niet weet, hoe kun je het dan vragen aan de ander? Minstens zo belangrijk is dat dit onderwerp van gesprek is in het team waarvan je deel uitmaakt.

Met de collega’s met wie je samenwerkt. In de wijkverpleging is dat best lastig. Je bent alleen op pad en hebt een eigen route. Zal dat anders zijn in een ziekenhuis of verpleeghuis? Of anders in de coronacrisis? Ik ben bang dat het samen praten over wat belangrijk is, waar je voor wilt staan als team en wat je samen wilt bereiken, zelden onderwerp van gesprek is onder professionals.

Wat mij betreft is het een must dat iedere verzorgende en verpleegkundige dit inbrengt als agendapunt in het teamoverleg. Geldt trouwens ook voor mij. Geen woorden maar daden!


Corien Harder, Adviseur Wijkverpleging V&VN